Gunilla om vitt begär!

Känner igen mig i allt hon skriver.

Läs hennes inlägg om ni vill veta mer om socker-kolhydrat-beroende:

http://vittbegar.blogspot.com/2011/01/nar-det-kanns-som-att-ingen-forstar.html

http://vittbegar.blogspot.com/2010/12/beroende-en-sjukdom-flera-utlopp.html

http://vittbegar.blogspot.com/2010/12/beroendet-sitter-i-reptilhjarnan.html


http://vittbegar.blogspot.com/2010/12/daliga-gener-eller-social-effekt.html

Beroendet sitter i reptilhjärnan


"Hur många tror inte att avhållsamhet från sötsaker och skräpmat handlar om karaktär? Jag trodde det fram till för några år sedan. Tjocka människor, överätande människor, godisråttor - har helt enkelt dålig karaktär. Så när jag förstod att jag var sockerberoende, för snart tre år sedan, trodde jag att jag kunde läka mig själv genom god karaktär. Det är ju bara att bestämma sig för att äta bra, eller hur? Fel.

Vi människor har tre olika delar i vår hjärna. Reptilhjärnan, däggdjurshjärnan och den mer sofistikerade delen av hjärnan. I den sistnämnda sitter karaktären. Där finns även förmågan att analysera, strukturera, vår kreativitet bland mycket annat. I vår däggdjurshjärna sitter vårt behov av revir, våra känslor, och omvårdnadskänslan om våra barn.

Vad finns då i vår reptilhjärna? Vi har fyra funktioner där, våra instinkter och drifter. Våra primära behov. Flykt, Försvar, Födointag och Fortplantning. Reptilhjärnan agerar, utan att vi hinner registrera eller analysera oss fram till hur vi ska agera.

 

Exempel:

Du sitter i ett rum med ett öppet fönster. Plötsligt hoppar det in en sabeltandad tiger två meter från där du sitter. Du kommer inte sitta kvar och fundera på vad du ska göra, du kommer inte att göra en medveten bedömning om du ska sitta kvar och le, kanske ta fram kameran och ta en bild. Du kommer att fly. I samma ögonblick som din hjärna registrerar att en tiger hoppat in genom fönstret, till det rum som du sitter i, så kommer impulser ha skickats till dina muskler = SPRING!! Din kropp kommer att spruta ut adrenalin i alla delar för att du ska springa så snabbt som möjligt. FLY.

Beroendet sitter i samma del av hjärnan. Och den är fast övertygad om, fysiskt kopplad på så sätt att den tror att du kommer att dö om du inte får det du är beroende av. Därför går det inte att terapera bort ett beroende. Du behöver nya fräscha kopplingar i hjärnan som för över din hjärnas programmering till ett liv utan din drog. Det är alltså långt mycket mer konkret än något så abstrakt som karaktär. För att nå dit behövs verktyg, nätverk, förebilder. Jag har precis börjat hitta mina."



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0