Fakta om LCHF!

Monique har en fantastisk blogg där hon skriver om LCHF och träning. Hon har även kurser i detta så titta in hos henne!!!

Monique på LIFEZONE har skrivit en jättebra förklaring hur man äter när man följer LCHF:

HUR, VAD, NÄR, VEM...

LCHF - low carb high fat!

 

Hur skall man göra i praktiken?  Vem kan äta LCHF? Hur många gånger om dagen skall man äta?

Jag vill påstå att 'alla' kan äta LCHF kost.  Undantag kan vara den som har gjort en gastric magoperation, för då är man känslig för fett, och den som är vegan.

 

LCHF normaliserar vikten, är man överviktig så minskar man i vikt och är man underviktig så ökar man i vikt.  Sötsuget försvinner, hettsätning försvinner, magen fungerar riktigt bra, de flesta känner ökad energi, bättre koncentration, bättre hy och hår och allmänt ett fantastiskt välmående.

FAQ - Frequently asked questions (vanligaste frågor)

 

  • Hur många mål om dagen skall jag äta?

Med LCHF så äter du ökad fettmängd, detta ger än längre mättnad vilket innebär att du inte blir hungrig i samma utsträckning som när du åt mera kolhydrater.
Mellanmålen kan du oftast skippa.  Är du hungrig så ät, är du inte hungrig så ät inte.  2-3 mål om dagen brukar man klara sig jättebra på.

 

  • Kan alla äta LCHF? Barnen med?

Ja, 'alla' kan.  LCHF kosten är naturlig mat, det är vår ursprungskost.  Barn kan absolut äta LCHF kost, sedan klarar barn att äta kolhydrater mera än vi vuxna, de har en mycket bättre förbränning och rör på sig mycket (så länge det inte är stillasittand-datorspelande barn).

  • Får man äta frukt?

Frukt innehåller fruktos, det mest fettinlagrande socker som finns.  Dagens frukter är dessutom inte så näringsrika som många tror.  Vitaminer och näring får du mera från bra råvaror som ekologisk eller grönbetes kött, ägg, kål, nötter.
Är du sockerkänslig (triggas lätt av det söta) så är mitt råd att avstå frukt.  Vill du minska i vikt så råder jag att avstå frukt.  Har du inga problem med vikt eller inte sockerkänslig, äter LCHF för hälsan och älskar frukt så kan frukt funka. Vill du öka i vikt, åt frukt.

Klarar du inte av att vara utan frukt så begränsa dig till en frukt då och då, och välj tex apple, apelsin, päron.  Meloner, annanas, bananer, mango är väldigt söta frukter.

Välj istället bär - dessa innehåller mycket mera näring.

  • Hur mycket fett skall jag äta?

Du skall ta bort/minska kolhydraterna och istället lägga till fett.  Lite mera protein kan du lägga till men i det stora hela så skall fettet ersätta kolhydraterna.  Stek all mat i fett, och ha extra fett på tallriken i form av fetsås eller smörklickar eller majonnäs.  Fett skall finnas med i varje måltid, även till äggfrukosten.

  • Vilket fett skall jag äta?

Kokosfett/olja (samma sak, den blir flytande när den står i över 24°, är den näringsmässiga bästa oljan du kan använda.  Kokosfett från hälsokosten är det som gäller, ej silverpaketen på mataffären.  Kokosfettet är mest värmetålig (dvs bildas inte alls lika lätt transfetter vid upphettning).  Sedan är det smör, rapsolja och olivolja.  Olivolja tål värmen sämst av dessa ovannämda fetter.

 

Vi vill minska intaget av omega-6 (inflammatorisk) och därför är det bra att minska mängden oljor.  Solrosolja, jordnötsolja mfl är mycket omega-6 rika - köp aldrig dessa!

Undvik alla margariner (idustriell smörimitation) dessa har onaturligt hög omega-6-halt. De smakar dåligt. Statistik visar en koppling till astma, allergier och andra inflammatoriska sjukdomar.

 

Majonnäs (helst egengjord) är en bra fettkälla, cremé fraiche 34% funkar bra, men tänk på att det är hälften mängd fett i creme fraiche än i smör eller majonnäs, vilket inte ger samma mättnad då.  Bregott och bredbar är bra alternativ, smör, aromsmör och bearnaissesås (ej pulver varianter och se upp för 'smörarom' i färdiga såser - helst vill man inte ha det) utan testa att göra egen sås.

  • Men hjärnan måste väl ha kolhydrater?

Hjärnan behöver glukos.  Kolhydrater blir glukos direkt i magen.  Levern gör dock om fett och protein till den mängd glukos som hjärnan behöver, processen heter glykoneogenes.  Detta är en förenklad förklaring.  Men rena kolhydrater behöver man inte.

 

  • Hur blir det med mina värden, kolesterol & blodfetter?

Jag som har ätit strikt LCHF i flera år tog mina värden.  Jag hade helt perfekta värden, läkaren hade bara sett så bra värden en gång innan under hans karriär.

Kolesterol är livsnödvändigt vi vill ha kolesterol och gärna högt HDL.  Be alltid om ett apokvot om du tar dina kolesterolvärden.  LDL är det som blir kompakt och farligt, det blir det av socker... Läs gärna mera om detta på Ravnskovs hemsida.  Dr Andreas Eenfeldt lyfter också fram hälsoaspekter, forskning mm på sin hemsida: kostdoktorn.se

 

  • Kan man träna (mycket) om man äter LCHF?

Absolut!  Om du är ny med LCHF kosten så vänta gärna 1-2 veckor innan hårdträning, så att kroppen hinner ställa om sitt bränsle till fettdrift.  Sedan upplever jag betydligt mera energi och presterar betydligt bättre på LCHF än på kolhydratsrikt kost.

Oftast behöve inte extra mat eller mellanmål inför eller efter ett tråningspass, men känner du att din kropp behöver det så ät gärna ägg, nötter eller drick äggmjölk före och/eller efter.  Läs gärna boken 'Istället för doping' av Frank Nilsson.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0