Myggor!

Vi har inget myggnät i fönstret utan här är det bara för myggen att äntra vårat bo. Myggor dras till våran koldioxid, inte ljuset som en del tror.

Vi har haft väldigt dåligt med störande mygg inne hos oss denna sommar. Why??? Dålig andedräkt? Håller vi på att dö och inte producerar rätt mängd koldioxid? Är det mindre mygg i år? Är det kallt på nätterna så de ligger i högar i trädkronorna för att behålla värmen?

Vad tror ni?

Här är värdelös info om mygg i fall ni vill bli myggexperter:


En mygga kan sticka upp till fyra personer på en minut. Det är endast honorna som suger blod, som de behöver för att kunna lägga ägg. De identifierar sina "byten" genom utsöndrad koldioxid. Frågan om hur många gånger en och samma mygga kan sticka en människa har inte blivit så ingående undersökt då myggorna är svåridentifierade.

En mygga kan endast bli 4-8 veckor gammalt. Myggan lever inte direkt med andra djur, utan flyger runt lite som de själva vill. De fortplantar sig, och lägger ägg för att sedan dö

Eftersom att en mygga suger i sig ungefär 1 kubikmillimeter blod och människokroppne innehåller omkring 5 liter krävs det 5000000 myggor för att suga allt blod ur en människa.

Myggan behöver proteinet i blodet för att äggen skall utveklas. Det är med andra ord endast hon-myggorna som suger blod. Efter att myggan sugit blodet så lägger den sina ägg.

Myggbett och knottbett kan svida och klia och är i de allra flesta fall helt ofarliga. Symtomen på myggbett och knottbett är små stickhål med hudrodnad och ibland lätt uppsvullnad runt omkring och mer eller mindre stark klåda.

Det uppstår av att myggan sprutar in saliv som innehåller ämnen som hindrar blodet från att koagulera. Dock reagerar kroppens immunförsvar på denna saliv, och ett myggbett uppstår. Saliven är också direkt orsak till att det kliar.


Myggor surrar inte, det är bara ett ljud som deras vingar framkallar. Vingarna rör sig otroligt snabbt för att myggen ska hålla sig uppe och det blir då att låta som ett "surr".

Det finns ungefär 33 000 arter av myggor i världen. I Sverige finns 2250 olika myggarter. En mygghona kan lägga upp till 1400 ägg under sin livstid.

En myggas tänder sitter längst ut på snabeln och används för att såga sig genom huden och komma åt blodet hos sitt offer. Det genomsnittliga antalet tänder hos myggor är 47 men det varierar bland de 33 000 olika sorters myggor som finns i världen.


Myggor har inte öron per definition men däremot fungerar deras hörsel med hjälp av antenner . Dessa fångar upp akustik och vibrationer och skapar sedan ett intryck hos myggan.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0