Bullen i ugnen växer!

Har ni tänkt på vad stora bullarna är nu för tiden på cafér, bensinmackar och butiker? Bullarna har blivit dubbelt så stora mot för några år sedan. Och de finns över allt. Vem kunde köpa en nybakad bulle/ muffins på en bensinstation på 80-talet?

Inte konstigt att vi blir tjocka och får dåliga kroppar.

När jag växte upp på 70-talet så fanns det chips i 100 gramspåsar. Smaken var lättsaltad och någon smak till. Idag är en normal chipspåse 300 gram och det finns smaker och olika producenter i det oändliga. Allt för att tillfredsställa våra behov. Producenterna tex Estrella vet att vi konusmenter köper chips för att vi gillar det. Är då chipspåsen 100 gram större och bara kostar några kronor extra så köper vi givetvis den större. Men vi sparar inte halva den chipspåsen till nästa helg. Nej vi äter upp hela chipspåsen samma kväll när vi istället borde dela upp den på flera helger. Och chipsproducenten har tjänat ännu mera pengar på vårat behov efter jakt på mat.

Lika så med dricka. Förr köpte vi 33 cl dricka så fick barnen i familjen dela på en flaska. Idag köper vi 1½ liter kanske 2 liter som vi dricker upp på en kväll.

Maten på restauranger har blivit större. Restauranger som har stora portiner och billigt pris använder oftast billiga råvaror och dessa saknar oftast bra näringsvärden. Billig mat är utblandat med dåliga produkter som tex fiskpinnar. Det är inte den finaste fisken med bra näringsinnehåll som mals ner till fiskpinnar.

Det går bra att äta det ibland men när man endast köper halvfabrikat för att det är billigare så får man tänka på vad det gör med kroppen.

Sen finns det de som klagar på restauranger som har små portioner. Det kanske är just sådana portioner vi borde äta? Är det bättre råvaror på den restaurangen? Lägger kökschefen mer fokus på att inhandla bättre mat än att öka på portionsstorleken?

Sen har vi alla dessa bufféer som växer fram. Ät allt du vill för 79 kr. Min mormor bruka säga "Man kan inte äta sig mer än mätt." Tyvärr så kan man det. Vi har slutat att lyssna på våra magar/hjärnor när vi är mätta. Vi lastar in så mycket som möjligt när det är buffé och sen stiger blodsockret och då blir vi sötsugna.

Idag är tillgängligheten mycket större på kaffebröd. Det finns över allt.

Njut av maten. Se till att det smakar. Betala för bra mat istället för mängd.

Ikväll kommer snacksen till fredagsmyset här hemma bestå av tandpetare, ost, salami, oliver och nötter.

Trevlig helg!

Uppdatering! Hittade en bra artikel om detta här efter att jag skrivit inlägget och började googla portionsstorlekar. Lånade bilderna där ifrån.





Kommentarer
Postat av: PIA

Å nu var nyfikna jag tvungen in och kolla läget.. bulle i ugnen ??.. kan för mej betyda en sak till:).. så kanske det inte va?..

ett tips till dej om du är sugen på chips.. gör egna...och du orkar bara skala och skära några potäter.. för det är lite jobb:). ett annat tips är..köp två små påsar för tio kronor som de har på palmvika.. en til dej och en till göbben.. sen är det slut!

2011-01-07 @ 11:03:40
URL: http://pia-vardagsrummet.blogspot.com
Postat av: Anna

Nej Pia det betyder inte att jag är på tjocken;-) Det betyder att bullarna har blivit större o större.



Jag äter inte kolhydrater nu så chipsen är inget problem för mig :-)



Ha det bra!

2011-01-07 @ 11:11:24
URL: http://minkamera.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0