Åttonde mars!

Åttonde mars närmar sig.
Internationella kvinnodagen.

-Då ska vi prata jämställdhet!

I helvete att vi ska!
Jämställdhet är ingen kvinnofråga, det är en samhällsfråga.
Vi som tycker om jämställdhet och vill att det ska bli en viktig fråga som genomsyrar alla beslut; politiska som privata behöver en dag ledigt.
Vi tänker och pratar om orättvisor och ojämställdhet alla dagar år ut och år in. 
Vi kvinnor pratar mest med varandra om bristen på jämställdhet eftersom det är vi som märker av orättvisorna mest och kan relatera till det utan att få mothugg eller suckar och rullande ögon som svar.
De som har ekonomin och de största politiska besluten att ta låter någon annan prata om det för "vi har annat att lägga pengarna på".

Vad ska vi göra istället då?
Jo kan inte vi kvinnor få ledigt från hushållssysslor och bara få va?
Kan inte familjen åka iväg ett dygn och vi kvinnor kan få bestämma vad vi ska göra med vårat dygn?
Vi kanske vill äta middag med vänner, läsa en bok, se en hel säsong av en tv-serie med chipspåsen som sällskap? Vi kanske vill gå på bio? Eller varför inte vinprovning?
Bara kvinnan får göra det hon vill och familjen inte är hemma för om dom är hemma så kommer städhelvetet börja så fort kvinnan sticker in näsan genom dörren.
Bajsblöjor som sitter fasttorkade mot golvvärmen i badrummet. Banangegga på köksön. Karamellfärg på det vita kaklet över diskbänken eftersom dottern fick fria tyglar och utan uppsikt att baka cupcakes tills mamma kom hem igen. Mjöl på golvet. Intorkat ägg på frukostdisken. Utkletat pulvermos på köksbordet och en liten ketchuprand på golvet.
Den andre partnern får helt enkelt ta en semesterdag för att klara av hushållsarbetet när kvinnan är borta. 
Om hon nu inte väljer att åka bort istället för att vara ensam hemma.
För tänk om mannen skulle ta hand om alla hushållssysslor efter jobbet? Då skulle ju han få ta semester och spela tv-spel i flera dagar sen!
Lever man i en lesbisk relation kan man köra varannat år eller skaffa barnvakt.
Ja det kan man ju göra om man vill vara själv med gubbskrället också men då är det troligtvis kvinnan som får ordna barnvakt, packa barnens kläder o mediciner, köra dom dit och hämta dom. Och även planera en brakmiddag och handla hem allt inför den och städa ihjäl sig innan de levande ljusen kan tändas på middagsbordet.

Så nu är det bara ni börjar planera en bra åttonde mars  och pratar jämställdhet resten av året!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0